Paušalno oporezivanje obrtnika

17.11.2021.

Porezna uprava je na svojim web stranicama 18. listopada 2021. objavila da započinje s pokretanjem nadzora nad radom tzv. paušalnih obrtnika. Cilj je utvrditi da li pružanje usluga paušalnog obrtnika zapravo predstavlja prikriveni radni odnos, odnosno jesu li osobe umjesto zasnivanja radnog odnosa osnivali paušalne obrte i sklapali ugovore o pružanju usluga sa društvima da bi na taj način uplaćivali manje davanja državi.

 

Porezna uprava ne specificira da li je nadzor usmjeren na određeni sektor ili djelatnosti, međutim iz brojnih novinskih natpisa i članaka može se zaključiti da su pod povećalom paušalci iz IT sektora.

 

Porezna uprava će nadzor provoditi na način da će paušalcima poslati upitnik (Upitnik NR) o načinu poslovanja kroz koji bi se trebalo utvrditi postoji li samostalnost u radu obrtnika ili je obrtnik vezan za određenog isplatitelja primitka. Upitnik NR dostupan je ovdje. Ako se utvrdi da djelatnost obrtnika ima pretežno obilježja radnog odnosa, paušalni obrtnik imat će obvezu plaćanja razlike poreza i doprinosa između iznosa uplaćenih poreza i doprinosa i iznosa poreza i doprinosa koji su trebali biti uplaćeni u slučaju radnog odnosa.

 

Može se zaključiti da će navedeni upitnik PU definitivno postati važna smjernica prilikom strukturiranja poslovnih odnosa sa osobama koje kontinuirano pružaju usluge društvu.