Europska komisija odlučila da SAD osiguravaju primjerenu razinu zaštite osobnih podataka

11.07.2023.

Nakon višegodišnjih nastojanja da se urede zajednički odnosi po pitanju prijenosa osobnih podataka između EU i SAD-a, Europska komisija je 10.7.2023. donijela tzv. odluku o primjerenosti kojom je odlučeno da SAD osiguravaju primjerenu razinu zaštite osobnih podataka, odnosno da pružaju onu razinu zaštite osobnih podataka koja je u osnovi istovjetna onoj koja je osigurana u EU.

Time su se SAD pridružile popisu zemalja u koje se osobni podaci mogu bez dodatnih prepreka slobodno prenositi iz EU-a (te Norveške, Lihtenštajna i Islanda), a koji obuhvaća Andoru, Argentinu, Kanadu (samo komercijalne organizacije), Farske otoke, Oblast Guernsey, Izrael, Otok Man, Japan, Oblast Jersey, Novi Zeland, Republiku Koreju, Švicarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Urugvaj.

Na temelju odluke o primjerenosti osobni podaci mogu se sigurno prenositi iz EU poduzećima u SAD-u koja sudjeluju u Okviru za zaštitu privatnosti podataka, bez potrebe za uvođenjem dodatnih mjera za zaštitu podataka. Popis organizacija koje su uključene u novi okvir nalazi se na sljedećoj poveznici.

U slučaju sumnje na povredu osobnih podataka, pojedinci iz EU imat će na raspolaganju više odgovarajućih sredstava za pravnu zaštitu, uključujući i besplatne neovisne mehanizme za rješavanje sporova i arbitražni sud.